Een serveerster van restaurantketen Happy Italy is ontslagen omdat ze spullen stal van het bedrijf. Na een tip hield het restaurant een verrassingscontrole waarbij alle tassen van het personeel werden gecheckt. Hoever mogen werkgevers eigenlijk gaan als ze denken dat personeel steelt?

Het bedrijf kreeg een telefoontje van iemand die zei een vriend van de serveerster te zijn. Volgens hem zouden er in het huis van de vrouw allemaal spullen van Happy Italy staan, zoals flessen wijn, glazen en etenswaren.

Het bedrijf besloot daarop de tassen van het personeel te controleren. Het resultaat: de serveerster had een tray met zes glazen van de zaak in haar tas zitten.

Wat stelen mensen van de baas?

“Geld blijft een trigger voor mensen”, vertelt Ron Nieuwendijk, consultant bij Hoffman. Dat bedrijf onderzoekt onder andere fraude bij bedrijven. “Het is duidelijk wat de waarde is. Vijftig euro blijft vijftig euro.”

De diefstal van de serveerster van Happy Italy valt meer in de categorie ‘leuk voor thuis’. “Dat kunnen goederen zijn, maar ook waardevolle grondstoffen.” Het meenemen van gevoelige bedrijfsinformatie is ook diefstal.

En wat we misschien soms zelfs onbewust stelen, is tijd. “Mensen die nevenactiviteiten doen in de baas z’n tijd, bijvoorbeeld voor een eigen onderneming. En structureel te laat komen of eerder weggaan is tijdfraude.”

Tas doorzoeken

Als je als werkgever vermoedt dat een werknemer steelt, is de meest logische weg het inschakelen van de politie. Toch mag het doorzoeken van een tas wel, zegt Nieuwendijk.

“Je kan het alleen verplichten als je dat hebt vastgelegd als bedrijf. Maar als je dat niet hebt gedaan, is het ook prima als mensen er vrijwillig aan meewerken.” Dit geldt ook voor het fouilleren van medewerkers.

Camera’s

Een werkgever mag personeel ook niet zomaar in de gaten houden met verborgen camera’s. Die moeten namelijk aan strikte voorwaarden voldoen. “Het moet in verhouding staan. In de zorg wordt veel gestolen, daar wordt dat bijvoorbeeld ingezet.”

Bron: RTL Nieuws